Dotační smršť

PenízeVážení obyvatelé naší obce, sousedé. Rád bych se s Vámi podělil o několik hodně příznivých informací. Během prázdninových měsíců jakoby nad naší obcí přelétla „dotační smršť“. V průběhu posledních měsíců jsme připravili několik projektů a v rámci vyhlášených výzev  jsme podali žádosti o dotace. Říká se, že štěstí přeje připraveným… My jsme připraveni byli a tak se na nás štěstí (a otevřená ruka státu) usmálo. Jako první nám ze Státního fondu životního prostředí ČR bylo přiděleno 0.7 milionu na zateplení bývalé hasičské zbrojnice, která je již více než dva a půl roku využívána jako dílna a zázemí pro zaměstnance obce. Během používání dílny byla tato vybavena snad vším, co zaměstnanci potřebují k údržbě obecního majetku. Jen namátkou: elektrocentrála, stroj na dusání živice, vrtačky, rozbrušovačka, kompresor, multikára, různé ruční nářadí, traktor na sekání travního porostu… V dílně bylo též zrekonstruováno sociální zařízení a lokální topení na pevná paliva bylo předěláno na topení ústřední vytápěné elektrokotlem.

Další dotační peníze nám přilétly opět ze Státního fondu životního prostředí ČR. A tentokrát to bylo 1.1 milionu, které se využijí na nákup čistícího stroje pro úklid silnic a chodníků. Možná Vás napadne otázka, proč kupujeme čistící stroj, když ještě nemáme zrekonstruované obecní komunikace? Odpověď je ale jednoduchá – protože byly vypsány dotační tituly na snížení prašnosti, nikoliv na rekonstrukci komunikací. Ale snad se časem dočkáme i peněz na komunikace. Prozatím musíme vystačit s lokálními opravami a na tom nejhorším místě, tedy na konci komunikace k vodárně, kde posledních 200 metrů je místo zpevněné plochy jen polní cesta, necháme položit vrstvu asfaltového „obrusu“. Na příští rok je též naplánována rekonstrukce chodníků kolem okálů, takže i tam dojde k omezení prašnosti.

Třetí peníze, a jedná se o částku 0.5 milionu, pocházejí z dotací Ministerstva pro místní rozvoj a budou použity na nákup komunálního vozidla, tedy „multikáry“. Když jsme tu „naší“ před dvěma lety kupovali za 40 tisíc Kč, říkali jsme si – nebudeme do ní „vrážet“ moc peněz, uvidíme, jestli se vůbec využije. A využila. Naše milá multikára se zaplatila pouhou dopravou živice, neboť volně ložená směs stojí o polovičku méně, než směs, která se kupovala dříve v plastových pytlech. A nejenomže auto využívá obec pro své účely, ale není snad týden, kdy by si multikáru neobjednal nějaký obyvatel obce na dovoz písku či štěrku. Bohužel stroj už má toho hodně za sebou, je mu čtyřicet let, a tak pomalu odchází do zaslouženého odpočinku. Proto se nám peníze od MMR budou velice hodit. Navíc nová multikára bude mít „hydrauliku“ vepředu i vzadu, takže půjdou dokoupit různé nástavby.

Tak, to bylo asi všechno, co jsem Vám chtěl dnes napsat. Chtěl jsem se s Vámi podělit o radost, kterou nám přidělené dotace udělaly.

Karel Řehák
starosta obce