Objev žárového hrobu

Prášnice

Letos je to již 77 let, co byl poblíž obce Patokryje objeven žárový hrob. Záznam o nálezu je v česky psané kronice obce: „Na počátku září 1929 objevil Bohumil Bláha z Patokryjí žárový hrob na pozemku zvaném Prášnice. Bohužel nebylo provedeno odkrytí tak opatrně, aby byl hrob zachován v celku,“ píše se v kronice s tím, že ale nálezce popsal hrob a objev tak přesně, že bylo možné ze zbytků popelnic a kamenného obložení provést přesnou rekonstrukci.

Hrob byl nalezen při důkladnějším obdělávání pole, asi šedesát centimetrů pod povrchem. Byl celý obložený velkými balvany po stranách, vespodu i nahoře

Když byla odstraněna svrchní deska, objevila se veliká nádoba – popelnice, která ale byla rozmáčknutá. Vyrobena byla z velmi hrubého materiálu, bez ornamentů. Nalezeny byly také tři dlouhé bronzové jehlice a jeden bronzový nůž. Podle vyprávění pamětníků, při obdělávání zdejších polí jsou nálezy střepů keramiky běžnou záležitostí.

Nedlouho na to byl objeven další hrob, tentokrát kostrový. Ten nalezl pan Červený při kopání na své zahradě. Podle kronikáře pozůstatky a nálezy putovaly do muzea.

Karel Řehák
starosta obce

Zdroj: kronika obce a Mostecký deník ze dne 3. 12. 2016